Публикувано на: вт, окт. 10th, 2017

Румен Петков връчи покана на Волоколамския митрополит Иларион за участие в тържествата, посветени на 140-та годишнина от Плевенската епопея

Членът на Инициативния комитет за честването на 140-та годишнина от Плевенската епопея Румен Петков връчи покана на председателя на Отдела за външни църковни връзки към Московската патриаршия и постоянен член на Св. Синод на Руската православна църква Волоколамския митрополит Иларион за участие в тържествата във връзка с освобождението на града от турско иго. По време на срещата между двамата е обсъдена и възможността за провеждането на съвместна литургия с представителите на Българската православна църква: Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Плевенския митрополит Игнатий, която ще бъде в памет на героите и загиналите за свободата на Плевен и България. Висшият духовник от РПЦ е заявил, че ще направи всичко възможно да посети страната ни и да участва в духовната церемония.
От своя страна Румен Петков изрази удовлетворение от проведената среща и посочи, че ползотворният диалог ще спомогне за задълбочаването на добрите отношения между църковните институции в Русия и България.

Коментари